Ще послуша ли президентът Радев призива на лидера на БСП Корнелия

...
Ще послуша ли президентът Радев призива на лидера на БСП Корнелия
Коментари Харесай

Радев няма основания да бламира клетвата на Десислава Атанасова като конституционен съдия

Ще послуша ли президентът Радев призива на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова да не участва на клетвата на новите конституционни съдии, с цел да се стопира процедурата и да се пристъпи към нов избор на членове на Конституционния съд?

 

В процедурата по желание на конституционни съдии от парламентарната квота няма законови благоприятни условия те да бъдат оспорени или анулирани, а единственият вид назначението да не бъде финализирано, е методът при случая " Марковска ".

 

Според член 6, алинея 2 от Закона за конституционни съд Десислава Атанасова и Борислав Белазелков трябва да положат клетва в едноседмичен период от избирането им в наличието на ръководителя на Народното събрание, на президента и на ръководителите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.

 

От юридическа позиция е много противоречиво заклеването в наличието на някой от изброените, като има и отзиви, че това не опорочава встъпването в служба.

 

Дори някой от упоменатите висши държавници да е възпрепятстван да участва, това няма да опорочи клетвата на съдиите, съобщи ръководителят на Сметната палата Димитър Главчев.

Не поучавам и не позволявам президентът Радев да направи това, което стори президентът Плевнелиев, е мнението и на конституционалиста проф. Пламен Киров.

 

Някои се пробват да създадат прилика на днешната обстановка с държанието на президента Росен Плевнелиев през 2012 г.  когато на процедура той не позволи определената за арбитър в Конституционния съд (КС) Венета Марковска да постави клетва.

Тогава по време на церемонията на клетвите на трима новоизбрани членове на Конституционен съд, когато пристигна ред на Марковска, Плевнелиев излезе демонстративно от залата, постявайки я в неловка обстановка и в действителност прекъсвайки клетвата й.

Мотивите му бяха, че против зам.-председателката на Върховния административен съд се води следствие за пране на пари, търговия с въздействие и рушвет. Плевнелиев прочете авансово написано изказване, че не може да участва на полагане на клетва от правист, за който не са изчистени подозренията в неговата известност. И обоснова решението си с писмо от прокуратурата, която осведоми за досъдебно произвеждане по сигнал за осъществено закононарушение (подкуп и търговия с влияние) в интервала 2005 - 2010 година

 

В случая с Десислава Атанасова обаче такива рецензии няма, няма съмнения или разследване в хипотетични закононарушения, върху които да се обоснове поддръжка за сходно деяние на президента против нея. 

Номинацията й провокира реакция доколкото тя е очебийно политическо лице. Но такива са съвсем половината конституционни съдии досега - по тази причина, макар политическите офанзиви против кандидатурата й, повторението на разновидността " Марковска " е  малко евентуално да се случи. 

 

Има и няколко очевадни разлики сред Атанасова в 2024-а и Марковска в 2012-а, които няма да дадат учредения на Радев да влезе в калъпа " Марковска ".

Първо, зад кандидатурата на Десислава Атанасова стоят подписите на водачите от ръководещото болшинство и постоянна парламентарна поддръжка от почни 160 гласа.

 

Второ - няма сериозен нито публичен, нито европейски напън за недопускането й до този пост.

 

Трето, изборът на новите конституционни съдии се забави с две години и бламирането на към този момент определените ще докара до ново блокиране на процедурата и отговорността за това ще легне върху президента. 

 

Четвърто, самият Радев би трябвало в края на годината да излъчи две номинации за КС от президентската квота и на същия принцип те може да бъдат неодобрени - този път от ръководителя на Народното събрание, който също като президента участва на полагането на клетвата.

 

Така че, и юридически, и политически, и държавнически Радев няма учредения да бойкотира встъпването в служба на двамата новоизбрани конституционни съдии, тъй като “който предлага, той преценя всички качества на този, който е номиниран ”, е мнението на адвокати. 

 

Освен това в случая с Марковска преди 12 години президентът Плевнелиев се беше схванал авансово с ръководителя на Конституционния съд проф. Евгени Танчев и двамата я изненадаха по време на церемонията, вследствие на което тя изобщо не се опита да постави клетва. Тогава откакто президентът прочете изказването си и напусна, проф. Евгени Танчев разгласи, че в отсъствието на президента не може да бъде положена клетва и прикани останалите членове на съда на съвещание. Действията на Плевнелиев бяха посрещнати с одобрителни реакции, само че все пак станаха обект на полемика за законосъобразността им. Проф. Киров твърди, че те са били в прорез с конституционните правила.

 

Днес сделка на Радев с ръководителя на КС Павлина Панова - която да не позволи полагането на клетва от страна на определените за постовете претенденти, няма. Само нейното изговаряне има правнозначим темперамент, което би спряло окончателното довеждане докрай на процедурата, обясниха депутати и адвокати

 

Какво ще измисли Радев или дали ще тръгне в по пътеката на Плевнелиев, следва да забележим.

Ако разчетем обаче вярно думите на вицепрезидента Йотова, че президентската институция ще съблюдава конституционните правила при полагането на клетва от страна на новите съдии, то би трябвало да чакаме, че определените от Народното събрание двама конституционни арбитър, ще облекат тогите на висши магистрати.  

 

Клетвата най-късно би трябвало да е в петък, защото има седемдневен период за полагането є след избора на конституционните съдии. Преди това обаче Десислава Атанасова би трябвало да бъде освободена като депутат.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР